Miksi ketogeeninen ruokavalio?

ketogeeninen.jpg

Tervetuloa mukaan ketoviikolle!

Ne ketkä seuraavat minua Instagramissa ja erityisesti storyn puolella eivät ole voineet välttyä ketogeenisen elämäntapani hehkutukselta! Jaan tällä viikolla ennen kaikkea omakohtaista kokemustani ketosta, luvassa on mm. konkreettisia käytännön vinkkejä keton toteuttamiseen. Mikään ruokavalio ei mielestäni saa rajoittaa elämää liikaa eikä elämä saa alkaa pyörimään pelkän ruoan ympärillä, siksi haluankin kannustaa ja näyttää ettei keto ole ollenkaan niin rajoittava tai vaikea kuin stä ennakkoon monesti pelätään. Aiheesta on tehty paljon tutkimusta ja ketogeeninen ruokavalio kehiteltiin 1920-luvulla epilepsian hoitoon johon tätä käytetään edelleenkin. Ketoa toteutetaan myös mm. tyypin 2 diabeteksen ja alzheimerin taudin hoidossa. Nykyisin keto nähdään hyvin pitkälle laihdutusruokavaliona ja siihen se tuntuu hyvin toimivankin, itseäni ketossa kiehtoo ennen kaikkea sen vaikutukset hermostoon, mitokondrioiden energian tuotantoon sekä aivojen terveyteen. Näistä aiheista mahdollisesti myöhemmin lisää! Ideana on siis saada suurin osa energiasta rasvasta, jopa noin 70-80%, 5% hiilihydraateista ja loput noin 20% proteiinista.

Aloitan viikon kertomalla oman tarinani. Miksi minä perusterve normaalipainoinen nainen lähdin ketolle? Päällimmäinen syy ketokokeiluun minulle oli iän myötä lisääntynyt verensokerin heilahtelun herkkyys. Olin syönyt jo vuosia ns. “Pegaanisti” (paleo+vegan), jolloin söin paljon kasviksia sekä kohtalaisesti laadukkaita prosessoimattomia proteiineja sekä hyvälaatuisia rasvoja, noin niinkuin pähkinän kuoressa. Tunsin kuitenkin jatkuvasti kuinka verensokeri saattoi heilahdella ihan terveellistenkin ruokien syömisen seurauksena, tästä linssit ovat hyvä esimerkki joiden huomasin aiheuttavan minulle herkästi sokeristen mielihalujen heräämisen kun verensokeri ampaisi nousuun. Keskittymiskyky herpaantui ja mitä enemmän verensokeri heilahteli sitä enemmän se heijastui omaan olooni ja käytökseeni. Tästä muutoksesta en tietenkään pitänyt ja seurauksista sai kärsiä ketkäs muutkaan kuin perheeni jäsenet. Ketolle ryhtyessäni energiamäärä lisääntyi huomattavasti alun tottumisvaiheen jälkeen, unenlaatu parani selkeästi ja kuvailisin tilannetta myös tunnemaailmani tasapainottumisena, mieleni ikäänkuin kirkastui. Myös paino tippui kuin itsestään kun hiilihydraattien aiheuttama turvotus katosi, vaikka painoasiat eivät ketolla olekaan minulle olennaiset. Olin taannoin viiden päivän erittäin intensiivisessä funktionaalisen lääketieteen koulutuksessa Chicagossa, jonka aikana keto todisti konkreettisesti kuinka aivot jaksavat aivan eri lailla ottaa vastaan uutta tietoa kun ne on ravittu oikein. Ero jaksamisessa oli huikea aikaisempiin ihan lyhyisiin viikonloppukoulutuksiin verrattuna, joiden jälkeen olin aivan poikki! Kokemani aikaeroväsymys oli myöskin minimaalinen ja tämä oli minulle uutta. Ketogeeninen on ensimmäinen ruokavalio, jonka aikana tunnen aidosti etten joudu luopumaan mistään. Lähes kaiken ruoan voi toteuttaa ketosti ja monesti vieläpä paljon maukkaammin. Entisenä sokerihiirenä mieliteot ovat (lähes) minimissä ja kun katson ihanan tuoksuista korvapuustia on ensimmäinen ajatukseni nykyisin se, ettei puustin syöminen yksinkertaisesti olen tämän olotilan menettämisen arvoista, ihan siitäkin syystä että kehollani kestää monta päivää päästä takaisin energiseen ketomoodiin hiilihydraattipitoisten ruokien syömisen jälkeen. Ketoruokavaliolla laatukysymykset ovat minulle todella tärkeitä. En edelleenkään syö ylenpalttisesti pekonia tai juustoja, siksipä tästä aiheesta lisää huomenna kun käsittelen Dirty keto vs. Clean keto -teemaa! Jaan tuolloin myös toteuttamani makrojakauman.

Jokaisessa tämän viikon blogissa jaan hyväksi havaitsemiani ja muokaamiani helppoja ketoreseptejä. Haluan näyttää, että “keto lifestyle” on yllättävän helppo toteuttaa, olen superinnoissani tästä teemasta ja toivon että sinäkin saat teksteistäni inspiraatiota ja uskallusta keton kokeiluun!

Tarvitseeko välttämättä olla ketoosissa?

Jo vähähiilihydraattinen ruokavalio (max 100g/hh/päivä) voi toimia sinulle yhtä hyvin ruokavalion ohjenuoraksi, erityisesti jos olet perusterve etkä ole herkkä verensokerin heilahteluille. Ketoosi ei siis välttämättä ole tavoittelemisen arvoinen autuas tila ellei esimerkiksi aineenvaihdunnassasi ole korjaamisen varaa tai jos kärsit matala-asteisesta tulehduksesta tai terveydentilasi muuten sitä vaatii.. Toisaalta jos elimistösi polttaa edelleen glukoosia pääasiallisena energianlähteenään voi olla, että energiatasot kärsivät ja keikut ketoosin rajamailla. Tällöin kannattaa lisätä saatua päivittäistä energiamäärää tai tehdä kunnon vähennys hiilihydraattimääriin ja kokeilla ketoosia. Suosittelen joka tapauksessa punnitsemaan vaakakupissa vaihtoehtoja - jos terveydentila tai jaksaminen ei ole niin hyvällä mallilla kuin toivoisit, voisitko antaa jollekin uudelle elämässäsi mahdollisuuden? Onko päivittäin nautittu sokerimäärä todella kaiken mahdollisen kivun, turvotuksen ja väsähtämisen arvoista? Suosittelen lämpimästi ketogeenista ruokavaliota perusterveille ihmisille, jotka haluavat voida paremmin!

Olen tullut iloiseksi kuullessani esimerkkejä siitä kuinka Suomessa sairaalassa neuvotaan mm. epileptikoille ketoosiruokavalion noudattamista (laadusta en tiedä) tai kuinka Ranskassa syöpotilas laitetaan ketoosille. Painotan kuitenkin, että vaativissa tilanteissa ketoosia tulisi toteuttaa osaavan lääkärin ja ravitsemuksen ammattilaisen avulla. Kirjoitan pääasiassa omista kokemuksistani kohti ketogeenista elämäntapaa ja vaikka olen ammatiltani ravintoterapeutti tämä ei tarkoita että suosittelisin välttämättä asiakkailleni ketoosia parantavana hoitomuotona. Tilanne onkin itseasiassa vielä päinvastainen, haluan tutkia ja tutustua aiheeseen kunnolla eri sairauksien hoidossa (esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta) ennen kuin suosittelen ruokavaliota kroonisesti sairastaville. Olemme kaikki yksilöitä eikä ketoosi sovi kaikille!

Ketoosi vaatii aluksi omistautumista asiaan ja ruoka-aineiden tarkempaa tarkastelua. Syvennytään tähänkin aiheeseen huomenna!

Tässä sinulle viikon ensimmäinen ketoresepti. Makroja tai annoskokoja en ole laskenut tähän auki ja ne mielessä pitäen kannattaakin soveltaa oman annoksen kokoa.

TEX MEX KESÄKURPITSAT

2 kesäkurpitsaa

400g jauhelihaa (mieluiten riistaa)

200g herkkusieniä

100g creme fraichea

2-3 tl TexMex maustetta (esim. Urtekram)

cheddarjuustoa

öljyä / voita

suolaa (tai bragg-soijaa)

pippuria

Koverra kesäkurpitsojen täyte sivuun ja suolaa ne. Pilko sienet silpuksi ja paista ne voissa. Lisää joukkoon kesäkurpitsatäyte, mausta tex mex -mausteella. Lisää creme fraiche. Paista jauheliha erikseen ja mausta se suolalla ja soijalla. Sekoita sitten kaikki täytteet keskenään ja tarkasta maku. Jos kaipaat lisää makua ruokaan, sopii juustokumina lisämausteeksi hyvin! Täytä kesäkurpitsat ja ripottele päälle cheddarjuustoa. Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile vihreän salaatin kanssa kera oliiviöljykastikkeen.