Ketoruokaa ravintolassa + välipalaideoita

ketoinrestaurant.jpg

Kun pitää muutaman perusasian mielessä voi ravintolassa syödä huoletta ketolla. Itse käyn monesti kurkkaamassa ravintolan menun ennakkoon netistä, jonka pohjalta voin suunnitella muutaman ketoystävällisen vaihtoehdon ruoaksi. Pientä säätöä voi joutua ravintolassa tekemään, mutta esimerkiksi juuresten vaihtaminen kasviksiin tai lisäoliiiviöljyn pyytäminen onnistuu aina helposti. Joskus kun oikein innostun niin pyydän majoneesia muun ruoan lisukkeeksi tuomaan lisärasvaa. Tämä lasketaan minun mittapuulla rennonpaan ketoiluun, sillä ravintoloiden majoneesit tulevat yleensä purkista joissa käytetään halpoja kasviöljyjä, kotitekoinen majoneesi onkin aivan toinen juttu.

Oma suosikkini ravintolassa kuin ravintolassa on tilata eggs royale (uppomunia, kylmäsavulohta ja hollandaisekastiketta) ilman leipää ja juurikin tänään kokki oli oma-aloiteisesti korvannut leivän avokadoviipaleilla. Kuinka täydellinen ja herkullinen ketoannos! Pisteet Cafe Esplanadille. Huomioni mukaan alkuruokalistalla on monesti valmiita keto-annoksia ja saatankin tehdä niin, että tilaan sekä alku- että pääruoan alkuruokalistalta ja sitten otan vielä lisukesalaatin tai kasviksia kaveriksi. Ei kauhean vaikeaa tai liikaa säätöä mielestäni. Jälkiruokapuolella toimii hyvin juustot ja teinpä kerran niinkin, että maistoin siskoltani suklaakakkua yhden lusikallisen. Keto ei kaatunut tähän ja itseasiassa olin seuraavana aamuna verikokeen mukaan jopa syvemmässä ketoosissa. Kakkua oli kiva maistaa, mutta vähintään yhtä kiva oli huomata ettei sitä oikeastaan tehnyt edes enempää mieli.

Alle koottuna vinkkini eri maalaisiin ravintoloihin

HAMPURILAISRAVINTOLASSA

 • Valitse kokolihapihvi jos mahdollista. Jauhelihapihveissä on monesti vehnäjauhoa sidosaineena.

 • Vaihda sämpylä salatinlehtiin

 • Vaihda ranskalaiset salaattiin tai dippikasviksiin

 • Valitse kastikkeeksi majoneesia tai sinappia. Ketsuppia ja barbeque-kastikkeita kannattaa välttää sillä ne sisältävät paljon sokeria.

 • Tomaatti, sipuli, avokado, pekoni ja juusto toimivat hyvin burgerin välissä

SUSHI-RAVINTOLASSA

 • Syö alkupalaksi soijapapuja

 • Pyydä gluteenitonta soijaa

 • Syö sashimia

 • Vältä tempuraa eli leivitettyjä uppopaistettuja roukia

 • Tilaa lisukkeeksi Kimchia. Vaikka se on korealaista sitä saa monesta japanilaisestakin ravintolasta

 • Pyydä lisärasvaksi oliiviöljyä tai majoneesia, joihin voi dipata kalaa

MEKSIKOLAISESSA RAVINTOLASSa

 • Quaqamolen kaveriksi sopii hyvin kasvikset, sano ei maissilastuille!

 • Taco salaatissa saat meksikolaisia makuja lihasta, kanasta ja ravuista. Vaihda riisi kasviksiin, lisää quacamolea, creme fraichea, salsaa ja jalapelona! Pavut kannattaa jättää syömättä.

 • Pyydä tortillaletun tilalle salaatin lehtiä ja kääri täytteet niihin


kelsey-chance-575551-unsplash.jpg

Ruoka on

° Energiaa

° Informaatiota

° Ihmisiä yhdistävä tekijä

° Lääke

Eli paljon muutakin kuin makroravinnejaukaumat. Nautitaan siitä!

KETOOSI JA ALKOHOLI

Hiilihydraattien käytännössä puuttuessa elimistöstä nousee alkoholi päähän helpommin, myös krapulat tuntuvat voimakkaammin. Siinä tulee ikään kuin kaksi krapulaa samalla iskulla: alkoholista ja sokerista. Mitä tiukempi alkoholi sitä vähemmän sokeria se sisältää. Eli kyllä, kossuvissy limeviipaleella olisi se ketoin alkoholijuoma. Itse kyllä mieluummin juon harvemmin ja nautin hyvää punaviiniä tai kuohuvaa, nekään eivät sisällä suuria määriä sokeria eikä lasillinen heilauta kokonaisuutta. Pahimpia sokeripommeja ovat drinkit, siideri ja olut.

KETOOSI JA VÄLIPALAT

Meidät on vuosikymmenet totutettu siihen kuinka aterioita tulisi syödä kolmen tunnin välein jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Uusinta tietoa ravitsemuksen alalla on kuitenkin se, että itseasiassa on hyvä antaa keholle lepoa pääateroiden välillä ja välipalat olisi hyvä jättää vähemmälle. Asia perustellaan sillä, että näin ruoansulatuskanava saa ruokailujen välissä levon eikä toisaalta myöskään insuliinin tarvitse jatkuvasti nousta ja laskea. Muistutan tässä kuitenkin poikkeustapauksista. Paljon urheilevat, lapset ja raskaana olevat joiden kohdalla viisi ateriaa voi olla parempi tapa toimia.

Ketoosilla nälkähormoni greliinin toiminta on tasapainottunut, jolloin kuin itsestään nälkä harvoin pääsee yllättämään aterioiden välillä. Alkuvaiheessa kun keho vielä totuttelee ketoosiin voivat välipalat kuitenkin tulla tarpeeseen. Välipalaksi kannattaa valita jotain rasvapitoista, hädän tullen lusikallinen kookosöljyä on helppo ja hyvä vaihtoehto, jonka avulla jaksaa seuraavaan ateriaan. Beef jerkyt, suolalihat ym. ovat kyllä keto-ystävällisiä mutta en lähtisi niitä kuitenkaan päivittäin syömään sillä nämä lihat ja rasvat eivät useinkaan ole laadultaan hyviä. Ketoystävällisiä välipalapatukoita voi tilata toki ulkomailta, esim. Perfect Keton tuotteet ovat kokemukseni mukaan laadukkaita, mutta hintaa tulee jonkin verran lisää tulleista ja kuljetusmaksuista.

Helppoja välipalaideoita

 • Oliivit

 • Sardiinit

 • Maustekurkut

 • Pähkinävoi ja selleritikut

 • Lusikallinen kookosöljyä

 • Marjat ja kermavaahto

 • Pala juustoa

 • Rasvakahvi

 • Avokado

 • Vähintään 90% tumma suklaa

Hups.. TIpuitko pois ketosta?

Ei se haittaa! Paljon olennaisempaa on päästä ketoon nopeasti takaisin ja oppia virheestä. Mehän olemme vain ihmisiä joten olethan lempeä itseäsi kohtaan ja jatkat lannistumatta eteenpäin. Lipsahduksia käy toisinaan myös minulle.

Hiilihydraattitankkaus voikin itseasiassa joskus tulla tarpeeseen, jotta elimistö ei totu tiettyyn samaan kaavaan ja aineenvaihdunta saa boostia. Kokeile näitä vinkkejä nopeuttaaksesi takaisin ketoon pääsemistä. ks. sivu 17

 • Paastoa. Yritä olla syömättä 16-24 tuntiin hiilihyraattitankkauksen jälkeen.

 • MCT-öljy. Tämä keskipitkiä rasvahappoja sisältävä öljy metaboloituu maksassa nopeasti ketoneiksi ja auttaa pääsemään takaisin raiteilleen.

 • Liiku. Liikunta nopeuttaa elimistön glykogeenivarastojen tyhjenemistä ja nopeuttaa näin ketoosiin pääsemistä. Pitkäkestoinen matalasykkeinen liikunta kuten kävely toimii tähän parhaiten.