5 päivän paastoa muistuttava ruokavalio ProLon

Luopuisitko ruoasta viideksi päiväksi edistääksesi terveyttäsi? Paastolla on lukuisia terveyshyötyjä, mutta pelkkä mehupaasto voi olla vaikea toteuttaa arjen keskellä. Paasto missä muodossa tahansa sopii vain perusterveelle ihmisille tai lääkärin valvonnan alla, joten mikäli harkitset paastoamista varmistathan tämän hoitavalta lääkäriltäsi. ProLon fasting mimicking diet on saanut maailmalla paljon huomiota ja sen on tuotteistanut professori Valter Longo, joka on tutkinut paaston terveysvaikutuksia yli 20 vuotta. Lähdin kokeilemaan ProLonia sekä mielenkiinnosta mutta myös siitä syystä, että haluan tasoittaa verenrsokerin heilahteluja joille huomaan olevani jatkuvasti yhä herkempi. Myös autofagia eli kehon oma solunsyöntijärjestelmä kiehtoo minua ja uskon sen olevan yhden tärkeimmistä pitkäikäisyyden salaisuuksista.

Mikä on fasting mimicking diet?

Seuraava teksti on osittain kopioitu ProLonin suomenkielisestä esitteestä

”ProLon on ensimmäinen paastoa jäljittelevä dieetti (Fasting Mimickind Diet) joka on kehitetty tuottamaan paaston myönteisiä vaikutuksia samalla kun paastoa jäljittelevä aika on turvallinen ja miellyttävä.

Se perustuu innovatiiviseen tutkmukseen kahdessa maailman johtavista biolääketieteen ja pitkäikäisyyden tutkimuskeskuksista Etelä-Kalifornian yliopistossa: Longevity-instituutissa ja Diabetes- ja lihavuustutkimusinstituutissa. Tämä vallankumouksellinen ravinto-ohjelma on tieteellisesti suunniteltu ja kliinisesti testattu jäljittelemään paaston vaikutuksia samalla kun se täyttää päivän ravintotarpeet ja luo kylläisyyden tunteen.

ProLonin on kehittänyt Valter Longo. Professori Longo on italialais-amerikkalainen biogerontologi ja solubiologi, joka tunnetaan tutkimuksistaan paaston ja ravintoon reagoivien geenien vaikutuksista solunsuojaan, ikääntymiseen ja sairauksiin. Hän esittää, että pitkäikäisyyttä säädellään samanlaisilla geeneillä ja mekanismeilla monissa aitotumallisissa. Hän toimii tällä hetkellä sekä professorina että biotieteiden osastolla USC Davis School of Gerontology’ssä. Lisäksi hän toimii USC Longevity Instituutin johtajana. ”

 

Fasting mimicking dietin (FMD) edut

Kliiniset tutkimukset ovat todistaneet että ProLon auttaa monissa ikääntymiseen liittyvissä tilanteissa. Terveyshyötyjä on havaittu muun muassa seuraavissa:

 • Insuliinin kaltainen kasvutekijä 1 (IGF-1) merkkiaine, joka liitetään lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja DNA-vaurioihin ihmissoluissa
 • C-reaktiivinen proteiini, tulehdusmerkkiaine
 • Kantasolut ja regeneratiiviset merkkiaineet
 • Paastosokeri

Käyttäjät raportoivat myös seuraavista:

 • Paremmat energiatasot
 • Rasvattoman kehonmassa säilyminen
 • Vatsarasvan väheneminen
 • Laihtuminen
 • Pehmeämpi, terveemmän näköinen iho
 • Kyky valita terveellisempiä vaihtoehtoja
 • Helpompi hallita ruoan kulutusta

Kenelle ProLon/FMD on tarkoitettu?

ProLon sopii kaikille, jotka haluavat optimida terveytensä ja ehkäistä sairastumista.

Mitä ruokia ProLon-paastolla syödään?

ProLon kit sisältää seuraavia ruokia:

 • Pähkinäpatukoita
 • Oliiveja
 • Lehtikaali näkkileipää
 • Pussikeittoja (5 eri makua)
 • Suklaapatukoita
 • Teetä (3 eri makua)
 • Juomatiivistettä (2 eri makua)
 • Supplements

Kuinka monta kaloria Prolon-kuurilla syödään?

Ensimmäisenä päivänä syödään noin 1100 ja seuraavina neljänä päivänä noin 800 kaloria.

 

Minkälainen on fasting mimicking diet? Tässä kokemuksiani

ProLon-paasto on  helppo toteuttaa sillä ohjeet toteutukseen ovat todella yksinkertaiset ja selkeät. Käytännössä viiden päivän ajan ruoanlaittoa ei tarvitse ajatella, sillä kaikki ateriat ja annoskoot on mietitty valmiiksi. Jokaisen päivän ateriat on pakattu omiin laatikoihinsa ja paketin mukana tulee päivän ateriasuunnitelma jota seurataan. Ateriarytmiä saa muokata itselleen sopivaksi, mutta suositus kuitenkin on ettei järjestystä muutettaisi. Ruokia saa syödä vähemmän mitä laatikosisa on, mutta toisesta päivästä ei saa siirtää ruokia muihin päiviin. Tuoreita yrttejä on lupa käyttää ruokien maustamiseen, suolaa voi hieman lisätä sekä kofeiinittomia yrttiteitä juoda. Myös kahvia on lupa juoda yksi kuppi päivässä. Pääpaino ProLonin makroravinnetasoissa on rasvassa ja hitaasti imeytyvissä hiilihydraateissa, erityisesti proteiinia syödään vähemmän.

Päivä 1

Jokainen aamu alkaa pähkinäpatukalla ja tykkään sen mausta heti ensi puraisusta. Lisäksi juon yrttiteetä aamusta alkaen useaan otteeseen päivän mittaan. Nälkä pysyy hyvin poissa lounaalle saakka vaikka ruoka käykin mielessä useaan otteeseen. Lounaaksi on tarjolla tomaattikeittoa, lehtikaalinäkkileipää sekä oliiveja. Osaan nauttia ruoasta ihan eri lailla alusta saakka kun tiedän annoskoon olevan rajoitettu. Tällainen tutkiskelu tekisi mielestäni kaikille hyvää! Lounas tekee minut kylläiseksi ja olo on virkeä, aikalailla normaali. Iltapäivällä syön päivän toisen pähkinäpatukan jonka avulla jaksan hyvin päivälliseen asti. Päivälliseksi on päivän toinen keitto joka on minestronekaitto. Sen antaa hyvin energiaa ja päätän jättää jälkiruoaksi tarkoitetun herkullisen suklaapatukan myöhäisempään iltaan. Illalla nukkumaan mennessä olo on kivan kevyt eikä ollenkaan nälkäinen.

Säästyn ensimmäisenä päivänä pahimmilta detox-oireita, kuten päänsäryltä johtuen ehkä siitä että en juo kahvia ollenkaan. Kahvia voi kyllä juoda kupin päivässä kuurin aikanakin jos siitä tuntuu vaikealta luopua! Olo on heikohko ja energinen aaltoilevasti pitkin päivää, mutta esimerkiksi kunnon vatsaa kipristelevää nälkää en tunne kertaakaan. Kertoja on kuitenkin monia jolloin ruoka käy mielessä ja tajuan kuinka paljon syömiseen liittyy tunteita. Jään kiinni itselleni tilanteista joissa normaalisti söisin kun on tylsää tai jokin ikävämpi homma tulee saattaa loppuun. Niveleni tuntuvat jossain kohtaa kipeiltä ja herään tähän myös seuraavana yönä, en ole kuitenkaan varma johtuuko tämä detox-oireista vai aamun salitreenistä. Liikuntaa paaston aikana suositellaan välttämään, mutta koska olo oli niin energinen ensimmäisenä aamuna päätin treenata kevyesti.

Päivä 2

Uni tuntuu kevyeltä läpi yön ja tuntuu etten oikein nuku kunnolla ollenkaan. Herään yöllä kolmen maissa ja mielenkiintoista on että tuo aika on juuri maksan aktivoitumisaikaa kiinalaisen lääketieteen mukaan. Keväällä tekemäni geenitestit kertoivat, että maksani ei toimi aivan optimaalisesti ja että detoxifikaatioon tulisi kiinnittää erityishuomiota, en siis ihmettele jos tämän elimen toiminta pitää minut hereillä yöllä.

Tästä lähtien päiviin otetaan mukaan L-drink joka pitää huolen kehon elektrolyyttitasapainosta, jotka helposti järkkyvät paastolla. Maku on kivan miedon appelsiinin makuinen ja pidän siitä sellaisenaan. Joukkoon voisi lisätä hibiscus teepussin jos kaipaa lisää makua.

Lounaaksi on tänään herkkusienikeittoa oliivien kanssa ja olo lounaan jälkeen on kylläinen. Iltapäivällä olo tuntuu silti heikolta, mutta tilannetta helpottaa välipalaksi tarkoitetut oliivit ja tee. Iltapapäivä menee makoillessa ja pieniä askareita puuhastellessa, jotta ajatukset saa välillä muualle omasta olosta.

Iltaa kohti olo ja energiataso kohenee eikä iltakeittoa ennen ole hirmuinen nälkä. Itseasiassa illalla olo ja mieli kirkastuu ja nukkumaan mennessäkään ei ole nälkäinen olo sillä säästin päivän suklaapatukan myöhäisempään iltaan. Aamut ja illat ovat menneet tähän mennessä kivasti, päivällä olo on nuutuneimmillaan. Uskomatonta silti, nälkä ei vaivaa ja pystyn täysin ilman mielitekoja laittamaan perheelle ruokaa.

Päivä 3

Nukun hyvät pitkät yöunet ja herään aamulla virkeänä. Olo aamuisin on ihanan kevyt ja itseasiassa jopa niin hyvä että teen pari tuntia koneella töitä. Tieto siitä että tänään ei ole luvassa välipaloja ei tunnu pahalta. Venytän aamiaistani silti veden ja yrttiteen voimalla, koska nälkää ei ole. Sitruunaa olen ohjeista poiketen puristanut aamuveteeni tai laittanut tilkan omenaviinietikkaa makua tuomaan. 

Lounaaksi on tänään tarjolla tomaattikeitto ja lehtikaalinäkkäriä,  jätän osan näkkäreistä tässä vaiheessa syömättä. Nälkä ja ennen kaikkea heikkous ennen lounasta on kovin mitä tähän mennessä, mutta heti lounaan jälkeen olo paranee. Iltapäivällä olo heikkenee jälleen ja iltapäivä menee makoillessa. Syön välipalaksi kaksi näkkileipää jotka olin ajatellut iltakeiton kanssa nautittavaksi ja saan taas hieman nälkää siirrettyä. Kun iltakeiton aika koittaa käykin niin, että nälän ja heikkouden tunne on poissa ja syön keiton vasta seitsemän maissa. Loppuilta menee helposti ja käyn ohjeiden vastaisesti infrapunasaunassa. Saunaa ei siis suositella tämän paaston aikana, mutta olisikohan kyse jenkkien ylivarovaisuudesta.

Ei jälkiruokaa tänä iltana.

Päivä 4

Maanantai alkaa ja paasto on pitkällä, olo tuntuu jo ihan voittajalta tässä vaiheessa! Keskellä arkea eli töissä päivä menee nopeasti eikä kehon tuntemuksia tule paljon ajateltua. Olo tuntuu kuitenkin raikkaalta ja ajatus juoksee. Päivän ateriat eivät juurikaan poikkea aikaisemmista, tänään saan viimeiset oliviivit välipalaksi ja iltapalapatukan sillä huomenna ei välipaloja enää tarjoilla. L-drink elektrolyyttijuomaa juon jatkuvasti pitkin päivää.

Päivä 5

Viimeinen päivä!! En olisi ikimaailmassa voinut kuvitella, että paasto sujuu näin helposti arjen keskellä, sillä aikaisemmat kokemukseni paastosta ovat aivan erilaisia. Aikasemmilla (mehu)paastoilla olen haaveillut ruoasta kaiken aikaa ja olen odottanut että kuuri on ohi. Tässä piileekin Prolonin paras puoli, saan syödä ruoan normaalisti muiden seurassa joten ruokailun sosiaalinen puoli ei ole kärsinyt. Myös se, että saan rouskutella näkkileipää tuntuu todella hyvälle, sanotaankin että rapeiden ruokien pureskelu lisää ruoasta saatua mieliyhyvää. Tottakai on kiva huomenna palata normiruokalun pariin ja saada lisäenergiaa treenaamiseen, mutta mitään himoja tulevien tavallisten ruokien suhteen minulla ei ole. Olo tuntuu hyvin neutraalilta ruoan suhteen mikä on ihana tunne! Olen edelleen sitä mieltä että ruoasta saa ja tuleekin nauttia, mutta liika romantisointi ja tunnesyöminen ennen kaikkea ovat jotain mitkä voivat olla vaarallinen yhdistelmä pidemmän päälle. Paaston aikana olenkin saanut monta hyvää oivallistua omaan syömiseeni liittyen. Lounaaksi on tänään tomaattikeittoa ja crackereita ja illalliseksi minestorena, iltapalaa ei ole.

Siirtymäpäivä

Tänään on syytä aloittaa kevyesti normaaliruoan syöminen. Aamulla juon vihreää teetä kollageenijauheella ja rasvalla terästettynä. Lounaaksi nautin pakastamaani luulientä ja marjoja. Illaksi teen salaatin iduista, pähkinöistä, yrteistä ja avokadosta. Annoskoot ovat erittäin maltillisia ja tähän aion kiinnittää arjessakin enemmän huomiota. Tästä alkaa mielestäni tärkein paaston vaihe, miten jatkaa elämää niin että saavutetut terveyshyödyt eivät jää väliaikaisiksi. Yllätyin kuinka mitään mielitekoja ei ollut tavallisen ruoan suhteen paaston päättymisen jälkeen ja kuinka helposti paluu arkeen tapahtui.

Huomiot proLon paastosta

 • Olin vahvempi kuin uskoinkaan eikä mielitekoja tullut
 • Paasto on helppo toteuttaa verrattuna mehupaastoon. Ruoan pureskelu tuntuu hyvältä ja yhdessä syöminen on mukavaa kun edessä on kunnon ruokaa.
 • Tietoinen syöminen. Kun keskityn syömiseen tulen vähemmästä kylläiseksi. 
 • Mielen kirkkaus ja tasainen jaksaminen pitkin päivää oli paaston parasta antia
 • Erotan mielen nälän ja oikean nälän toisistaan. Monesti mieli tekee ruokaa vaikka keho onkin ihan tyytyväinen. Milloin sinulla on viimeksi ollut oikeasti nälkä?
 • Innostuin ProLonista niin paljon, että tulen varmasti toteuttamaan sen vielä uudestaan, mitään angsteja kuurista ei jäänyt.

Fasting mimicking diet olisi periaatteessa helppo toteuttaa myös omatoimisesti. Netti on täynnä ohjeita kuinka se toteutetaan, mutta uskon sen suorittamisen vaativan kovaa tahdonvoimaa ja  suunnittelua. Jos paastoa ei ole ennen kokeillut kasvaa riski luovuttaa tai repsahtaa. Kotioloissa koottua paastoa on helppo jatkaa repsahduksen jälkeen, mutta ProLonin kanssa tämä ei luonnollisestikaan onnistu. Uskon että tämä tieto lisää ProLonin onnistumisen mahdollisuuksia, toisaalta myös hinta motivoi toteuttamaan paaston niin hyvin kuin mahdollista. 

Vaikka painonpudotus ei ole minulle tärkeää paaston aikana on senkin kehitystä mielenkiintoista kuitenkin seurata. Ennen paastoa painoni oli  62,1 kg, päivä kuurin päättymisen jälkeen 60,8 kg. Viikon päästä paaston lopetuksesta painoni on asettunut 61 kiloon. Metabolinen ikäni (Tanita-laitteella mitattuna) laski alun 35 vuodesta 30 vuoteen ja ihoni näyttää selkeästi tasaisemmalta.

Jos kiinnostuit ProLonista ole rohkeasti minuun yhteydessä, pakettia saa tilattua vain meidän ammattilaisten kautta! Myös yhdessä paastoaminen syksyllä ja kokemusten jakaminen Facebook-ryhmässä on suunnitelmissa. Ja muuten, tämä teksti ei ole sponsoroitu eli kirjoitan ihan aidosti omista kokemuksistani.

Kevyttä alkukesää toivotellen, Solja