Maailman mielenterveyspäivä

ibiza

Tänään 10.10 on maailman mielenterveyspäivä. Mitä tiedän masennuksesta? En omakohtaisesti paljoakaan. Haluan kuitenkin tässä jakaa omia ajatuksiani ja kokemuksia oman mielenterveyden ylläpitämisestä, aihealue kun kuitenkin luonnollisesti koskettaa ihan jokaista meitä samalla tavoin kuin mikä muu tahansa terveyden osa-alue. Painotan, että masentuneen on hyvä kääntyä kokonaisvaltaisesti ihmistä hoitavan lääkärin ja mahdollisesti myös muiden terapeuttien puoleen, tässä tekstissä tarjoan ideoita mistä voi lähteä liikkeelle jos mieli on maassa.

En siis ole koskaan ollut varsinaisesti masentunut, mutta alakuloisia kausia on kyllä ollut. Minulle alakulo tarkoittaa ahdistusta, haluttomuutta tarttua toimeen ja huonoa kokonaisoloa itsestä. Keväisin tunnen monesti olevani väsähtänyt ja alakuloinenkin ja aikaisemmin yritin sivuuttaa aiheen olemalla Reipas ja puskemalla eteenpäin. Viime vuosina olen oppinut että alakuloisetkin fiilikset on ihan ok. Olen oppinut antamaan itselleni luvan tuntea kaikki tunteet joita alakulo aiheuttaa. Aina ei tarvitse olla hauskaa ja kivaa, en usko että elämää on suunniteltu sellaiseksi. Koen myös tärkeäksi että pystyn puhumaan vaikeista aiheista läheisilleni.

Hyvä mielenterveys koostuu minulle monesta eri asiasta, se on pienten palasten summa ja niin kuin kaikki asiat elämässä, myös mielenterveyden hoito on jatkuvaa tasapainoilua.

 Läheiset ihmissuhteet, hyvä itsetuntemus ja uusien asioiden kokeminen ovat tärkeitä mielenterveyden edistäjiä minulle, mutta jos olen alakuloinen aloitan tilanteen korjaamisen seuraavilla konsteilla.

Ruokavalio

 

  • Puhdas ruoka. Mitä puhtaammin syön sen parempi oloni on. Erityisesti sokeripitoisten ruokien jälkeen pinna lyhenee ja kiukuttaa helpommin. Vaikutus on oikeasti todella dramaattinen varsinkin kun on tottunut syömään arjessa itsetehtyä kasvipainotteista ja värikästä ruokaa. Sokeria tekee mieli erityisesti tiettyyn aikaan kuusta, jolloin saan edelleen todella skarpata etten lähde sokerilinjalle, se kun ei helpolla aina katkeakaan.

  • Kuidut. Kuitupitoinen ruoka tasapainottaa verensokeria ja niistä tykkäävät myös hyvät suolistobakteerit. Kuituja tulisi saada päivittäin vähintään 25 grammaa, mieluummin jopa enemmän. Jos tämä ei täyty voi olla hyvä vaihtoehto lisätä esimerkiksi aamuveteen 1 tl kuitulisää psylliumia. Kuidut tasapainottavat muiden terveyshyötyjen lisäksi verensokeria joten niiden tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa.

  • Maitohappobakteerit. Tilanteesta hieman riippuen syön maitohappobakteereita tasapainottamaan suoliston tilannetta. Jos sokeri on aiheuttanut epämukavuutta ja turvotusta suolistoon saatan puhdistaa sitä ensin muutaman päivän ajan bentoniittisavella, joka on hyvä luonnollinen vaihtoehto. Tämän jälkeen tehokuuri maitohappobakteereita korjaa lisää tilannetta, esimerkiksi Puhdistamon Ohhira maitohappobakteeri on hyvä vaihtoehto, joka sisältää myös maaperäisia bakteereita joita tutkitusta meiltä monesti puuttuu. Hapatetut ruoat kuten hapankaali ovat loistava vaihtoehto maitohappobakteereille, mutta reissussa tietenkin purkkilinja on helpompi.

  • Laadukkaat rasvat. Hormonitoiminnan kulmakiviä ovat laadukkaat rasvat, mutta niin on myös aivojen. Jopa 70% aivoista on rasvaa! Kylmäpuristetut öljyt ovat hyviä salaatin kastikkeina, kookosöljyä ja voita käytän paistamiseen.

  • Ruoansulatus kuntoon. Suoliston hyvinvointi on avainasemassa mielenterveyden tukemisessa sillä aivojen välittäjäaineita, mm. serotoniinia muodostuu suolistossa. Kun ruoansulatus on kunnossa saamme ruoasta tarvittavat ja jaksamme paremmin. Ruoansulatusta voi tukea entsyymivalmisteella ja suolahapolla tai vastaavasti hyvä luonnollinen tapa on ottaa 1 rkl omenaviinietikkaa ennen ruokailua joka aktivoi omaa suolahapon tuotantoa.

Liikunta

Pienikin määrä liikuntaa mieluiten raikkaassa ulkoilmassa muuttaa mielenlaadun nopeasti. Erityisesti aerobisen liikunnan on todettu olevan mielenterveydelle suotuisaa ja omakohtaisen kokemuksen kautta tämä väite on helppo allekirjoittaa. Monesti esimerkiksi haasteellisiin työjuttuihin jäsentyy vastaus lenkin aikana kuin itsestään vaikkei aktiivisesti asioita ajattelisikaan. Mikä tahansa liikunta, pääasia että se tuottaa hyvää oloa ja nautintoa!

 

Riittävä uni

Unenpuutteen terveysvaikutukset ovat olleet paljon viime aikoina hyvin esillä, mutta miten sitten nukkua parempaa unta? Ennen yöunille käymistä on hyvä pitää ruokailusta taukoa vähintään kaksi tuntia. Ruoansulatuskanava tarvitsee lepoa samalla tavoin kuin muutkin elimemme ja tuhdisti illalla syötyä unenlaatu heikkenee. Rauhoittaviksi iltapaloiksi sopii vaihtoehdot jotka eivät nosta paljon verensokeria ja jotka sulavat helposti. Näitä ovat esimerkiksi puuro, marjat ja jogurtti tai smoothie. Itse tykkään mennä mieluummin tyhjällä mahalla nukkumaan joten läheskään aina ei tule iltapalaa syötyä. Sinivalolaitteet kannattaa sulkea vähintään tunti ennen nukkumaamenoa ja kännykkä laittaa lentokonetilaan yön ajaksi. Biomedin Tyynijauhe voi olla hyvä luonnollinen ravintolisä unenlaatua parantamaan, jos muut keinot ei auta.

Pari viikkoa sitten Nordic Business Forumissa eräs puhuja kehotti keskittymään omiin vahvuuksiin heikkouksien sijaan. Jokaisella meillä on sekä vahvuuksia että heikkouksia joten ei ole järkeä tulla keskinkertaiseksi kaikessa jos voi tulla loistavaksi jossain tietyssä asiassa, olkoon se sitten sukkien kudonta tai vaikkapa tennis. Tämä on mielestäni tärkeä ohjenuora pitää mielessä lasten kasvatuksessakin itsemme kehittämisen lisäksi! Myös mielenterveyden kannalta koen tärkeäksi että olemme ylpeitä omasta osaamisestamme ja hyvistä puolistamme.

Oikein hyvää Kansainvälistä mielenterveyspäivää kaikille ja toivottavasti sait tekstistä uusia ajatuksia.

<3 Solja