Miten saada lisää kasviksia lasten lautaselle?

IMG_0596.jpg

Tässä kysymys jonka kanssa joudun näkemään itsekin vaivaa  ja käyttämään mielikuvistusta. Kun esikoiseni oli pieni hän maisteli ennakkoluulottomasti kaikkea; raaka valkosipuli, inkivääri ja tuoreet yrtit olivat ihan normaalia naposteltavaa. Kun päiväkotielämä alkoi ja kaverisynttäreille tulla kutsuja tuli tyttärellemme tutuiksi niin karkit kuin limsatkin eikä raakakakut olleet enää parasta herkkua. Ihannemaailmassa molemmat lapseni tykkäisivät kaikista kasvikunnan tuotteista eivätkä nyrpistelisi nenäänsä maistaessaan proteiinipastaa, mutta totuus on kuitenkin monesti varsin toinen. En pidä tuputtavasta tavasta esittää ja tarjota asioita, joten en tee sitä lapsillenikaan. Kaikesta ei tarvitse tykätä. Toisaalta välillä ruokana on esimerkiksi pelkkää kasvissosekeittoa ja jos se ei maistu ei muutakaan ruokaa ole tarjolla ennen iltapalaa. Kaiken valistamisen sijaan uskon enemmänkin esimerkin voimaan - kun itse syön kasviksia ja muuta terveellistä on todennäköisempää että myös lapseni toimivat näin. Välillä esimerkin voima toimii, välillä ei, mutta uskon vahvasti että ajatus hyvistä vaihtoehdoista jää itämään lapsen mieleen.

Tässä minun vinkkini millä saada lapset syömään enemmän kasviksia!

 • Pidä kotona hedelmäkulho pöydällä keksikulhon sijaan
 • Ota lapsi kauppaan mukaan, anna hänen valita kolme eri kasvista joista tehdään yhdessä ruokaa
 • Anna lapsen valita (terveellisestä) reseptikirjasta mikä vaan ohje ja tehkää se yhdessä. Omia suosikkejamme on mm. Vaneljan kauniit reseptikirjat, myös hänen nettisivulta löytyy kivoja ruokaohjeita.
 • Anna lapsen valita välillä ruoka oli se sitten terveellistä tai ei. Pääasia että ruokailuun suhtaudutaan rennon sallivasti, aina ei tarvitse olla maistelemassa uutta.
 • Laita jatkuvasti lapsen lautaselle uusia makuja, vaikka tietäisitkin ettei maut ole aikaisemmin olleet hänen lempiruokaa. Älä tee päätöstä lapsen puolesta pitääkö hän ruoasta vai ei, ehkä se parsakaali alkaakin maistua juuri tänään! Uuteen makuun tottuminen vie noin 20 maistamiskertaa, sitkeys monesti palkitaan myös lasten kanssa. 
 • Yhdessä syöminen. Koko perheen päivittäinen ruokailu on tärkeä koko perheen kokoontumishetki jolloin käydään läpi päivän tapahtumia ja pysähdytään yhdessä.
 • Smoothiet! Paras tapa piilottaa tuoretta, vihreää ja muuta terveyttä edistävää lapsen ruokavalioon. Marjojen seasta on vaikea maistaa pinaattia, joten sekaan vaan!

Alla Pirteän puolukkasmoothien ohje Virpi Mikkosen Joulukirjasta, jonka tyttäreni valitsi yhdessä toteutettavaksi.

kahdelle

 • 1 kypsä banaani
 • 3 dl kotimaisia pakastepuolukoita
 • 1-2 tuoretta taatelia kivettäminä
 • 5 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
 • (yhden probioottikapselin sisältö)

Sekoita kaikki ainekset blenderissä, tarkista maku ja nauti!

Kuulen mielelläni sinun vinkki vitoset millä saada lisää väriä lasten ruokavalioon!

 

<3 Solja


Seuraa Soljaa!

INSTAGRAMISSA: @healthbysolja

FACEBOOKISSA: Health by Solja