Huippukylmähoito eli Cryoterapia

IMG_3945.JPG

Kylmä ja sen tuomat terveysvaikutukset ovat kiehtoneet minua jo pitkään. Välillä harrastan kylmiä suihkuja mutta avantoon menolle olen aina keksinyt hyviä tekosyitä ettei ”tarvitse”  mennä. Toisaalta jos olisi lähettyvillä kaveri joka innostaisi lajin pariin olisin varmaan saanutkin jo aikaiseksi aloittaa tämän hyvän ja halvan tavan ylläpitää terveyttä. No niin tai näin, olen törmännyt cryoterapiaan jatkuvasti viimeisten vuosien aikana. Mm. valmentaja guru Tony Robbinsilla laite löytyy kotoa ja hän käyttää sitä päivittäin. Kylmän terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mm. reumapotilaat jaurheilijat saavat suuren avun kylmästä. Myös immuniteetin ja ruskean rasvan määrän sanotaan lisääntyvän viileästä.

Helsingin Pasilaan on avattu heinäkuussa uusi studio joka tarjoaa mm. cryohoitoja. Nyt osuin oikealle suunnalla ja tuli sopiva hetki kokeilla! Cryohoitoon meno kieltämättä jännitti ja päätin keskittyä hengittämiseen kylmän miettimisen sijaan. Laitteeseen mennään alushousuilla, kylpytakki annetaan pois kun olet piilossa kopissa. Jalassa pidetään sukat ja tossut, myös kädet voi jättää laitteenulkolaidoille tai sitten sormia täytyy heilutella tarpeeksi etteivät ne palellu. Viileä ilma tulee typpijäästä ja lämpötila laitteen sisällä painuu pian noin -130 asteeseen. Paikan yrittäjä Tiia juttelee onneksi mukavia koko kolmeminuuttisen ajan ja täytyy sanoa että aika kului nopeammin kuin kuvittelin. Jossain vaiheessa päässäni alkoi pyöriä, mutta se johtui siitä että verenkierto ohjautui välttämättömimpien elintoimintojen ympärille eli sisäelimille.  Syvä rauhallinen hengitys ja pieni liike auttoi.

Koko tapahtuma oli viidessä minuutissa ohi, vaatteet voi pukea heti päälle cryon jälkeen. Olo oli luonnollisesti aika viileän kolea hoidon jälkeen. Ihan sopivasti kuitenkin, en ollut mitenkään syväjäässä. Joillekin tulee hoidon jälkeen superskarppi olo, toiset rentoutuvat. Itse koin enemmän rentoutuvani, mutta en väsähtänyt. Viileä olo jatkui monta tuntia hoidon jälkeen ja olin kananlihalla pitkään kun en ollut varustautunut villatakilla.

Koukutuinko? Menenkö uudestaan? Voisin kyllä mennä uudestaan, mutta en kokenut vielä yhdestä kerrasta koukuttuvani. Hoito maksaa 45 euroa joten ilmaista se ei ole.  Kylmäkärpänen kyllä sen verran puraisi että aion ottaa syksyn to-do listalle säännölliset pulahdukset kylmään veteen.

Lämmin suositus www.cryo-fit.fi lle ja hei – aika kiva uusi idea polttariporukoille!

IMG_3944.JPG