Luomua vai ei?

Healthbysoljakukka.jpg

Pyrin suosimaan mahdollisimman puhdaslaatuista ruokaa ja luomua aina kun mahdollista, sillä uskon myös mielen voivan sitä paremmin mitä puhtaampi kehomme on. Luomusti viljellyt tuotteet sisältävät vähemmän haitallisia kemikaaleja eikä luomuviljelyssä käytetä synteettisiä torjunta-aineita. Sato on yleensä pienempi ja kasvikset täydellisen epätäydellisen muotoisia, mutta maut ovat intensiivisiä ja ravinnetiheys korkea. Eri maiden luomukriteereillä on kuitenkin eroja, joten mielestäni on hyvä olla kriittinen luomunkin suhteen. Talvisin kaupan hyllyiltä löytyy mm. espanjalaisia luomu parsakaaleja, mutta jätän ne suosiolla kaupan hyllylle ja ostan parsakaalia yleensä vain suomalaisena sen sesonkiaikana, eli loppukesästä. Aina luomua ei ole tarjolla tai se jää kustannussyistä ostamatta. Siksi kokosinkin teille listan tärkeimmistä kasviksista, jotka olisi hyvä syödä luomuna välttääkseen suuren kemikaalikuorman. Hyvä muistisääntö on mitä paksumpi kuori kasvissa on sitä heikommin kemikaalit ja myrkyt pääsevät sen sisään. Eli toisin sanoen ohutkuoriset tuotteet on tärkeää olla luomua. Luomun ja tavallisen välillä on monesti hintaeroja mutta ei aina! Esimerkiksi Lidlissä sitruunoiden hintaero on niin pieni, että ottaisin luomua vaikka kuori paksu onkin. Toisaalta luomu avokado on minun kokemuksella niin heikkolaatuista että valitsen suosiolla tavallisen lähes aina.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä että en haluasi kenenkään jättävän yhtään kasvista väliin niiden sisältämien myrkkyjen pelossa! Eat your greens! 

Tässä Health by Soljan listaus. Jos siitä tulee kysyttävää tai kommentteja, vastaan niihin mielelläni! 

Eniten torjunta-aineita, suosi luomua

 • varsiselleri
 • mansikka
 • viinirypäle
 • pinaatti
 • sipulit
 • parsakaali
 • kukkakaali
 • kirsikat
 • persikka
 • lehtikaali
 • paprika
   

Vähemmän torjuntaaineita

 • avokado
 • banaani
 • ananas
 • keräkaali
 • papaya
 • mango
 • kiivi
 • passionhedelmä
 • herneet
 • melonit (cantaloupe-, hunaja-, vesimeloni)
 • greippi
 • bataatti

Kesäisin terveisin, Solja