Miksi puhdistuskuuri ennen raskautta kannattaa?

aaron-burden-304587.jpg

Puhtaalla ruoan merkitystä terveydelle ei voi mielestäni korostaa liikaa ja yksinkertaisesti sanottuna oikeat ravintoaineet antavat rakennusaineet myös raskausaikana mahdollisimman terveen vauvan kasvattamiseksi.

Raskautta yritetään nykyään yhä kauemmin ennen toivottua onnistumista. Syynä tähän voi olla huono ravitsemus, stressi ja kehoon kertyneet kuonat kuten lääkejäämät tai ympräristömyrkyt. Hedelmöitysklinikoilla riittää asiakkaita vaikka asia voisi mahdollisesti olla ratkaistavissa myös ravitsemuksen, hivenainetasapainon ja puhdistumisen kautta. Jos syystä tai toisesta hedelmöityshoitoihin päädytään, olisi hyvä olla tukihoitona myös terveellinen ruokavalio. Hormonitoiminnan vaihtelut ovat aina yksilöllisiä ja toisinaan ne vaativat lääkityksen, mutta puhtaalla ruokavaliolla pääset jo pitkälle hormonitoiminnan tasapainotuksessa. Itselläni on asiasta kokemusta kahden IVF:llä saadun lapsen verran. 

Puhdistuskuuri on lempeä tapa antaa keholle suotuisat mahdollisuudet parantaa ravitsemuksen tasoa ja puhdistumista sillä tuemme kehon omia puhdistusreittejä, jotka työskentelevät tauotta.  Ylimääräisestä jätteestä, mukaan lukien vanhoista hormoneista, on tärkeää päästä säännöllisesti eroon, jotta hormonit ja toksiinit eivät pääse uudelle kierrokselle verenkiertoomme ja näin myös maksan rasitteeksi. Puhdistuskuuri on loistava aloitus uuteen energiseen vuoteen jolla opit myös terveellisiä ruoanvalmistustapoja sekä paljon uusia hyvää tekeviä reseptejä!

Hormonit rakentuvat syömästämme ruoasta, joten jos esimerkiksi ruokavalio ei sisällä tarpeeksi rasvaa tai rasva on heikkolaatuista voi monen muun toiminnan heikkenemisen lisäksi solukalvot olla huonossa kunnossa mikä voi vaikuttaa raskautumiseen. Tai vastaavasti jos ruokavaliossa ei ole tarpeeksi proteiinia heikentyy insuliinihormonin tuotanto ja olet herkkä verensokeriheilahteluille. Tämä puolestaan vaikuttaa muiden hormonien toimintaan millä on vaikutusta myös sukuhormoneihin. Hormonit ovat uskomattoman hieno kokonaisuus ja harvoin tulee ajatelleeksi että esimerkiksi sokerin syöminen voisi jollain tavalla vaikuttaa sukuhormoneihin. Laadukas foolihappo, kalaöljy ja maitohappobakteerit ja kenties myös prenatal monivitamiini kuuluvat ehkä jo lisinä päivääsi monipuolisen ruoan lisäksi, mutta toimiiko vatsasi hyvin? Tiedätkö miten sen pitäisi toimia? Hyvä vatsan toiminta kuuluu puhdistuskuurin tärkeisiin teemoihin ja käymme siellä monipuolisesti läpi vatsan toiminnan tehostamista. Mitä parempi ruokavalio, sen paremmin vatsa toimii. Hyvin toimiva vatsa on puolestaan hyvän hormonitoiminnan kulmakiviä.

Haluan muistuttaa, että puhdistuskuurin ja mahdollisen raskauden väliin on hyvä jättää vähintään noin kuukausi aikaa jotta pystymme välttämään vauvan mahdollisen  ylimääräisen altistuksen muun muassa ympäristömyrkyille. Puhdistuskuuri ei ole raskasmetallipuhdistus vaan "siistitty ruokavalio" jolla vältämme yleisesti ärsyttäviä ruoka-aineita sekä stimulantteja muutamien luontaistuotteiden ja kehon puhdistusta tukevien toimintojen avulla. Kukaan meistä ei voi täysin välttää kehoomme tulevia ympäristön saasteita eikä niin ole tarkoituskaan. Fakta on kuitenkin se, että äidin epäpuhtaudet kulkeutuvat vauvaan (erityisesti ensimmäiseen) ja ne voivat vaikuttaa muun muassa lasten yleistyneisiin ruoka-allergioihin. 

Puhdas keho on ihanteellinen raskauden alkamisen kehto. Tervetuloa mukaan puhdistuskuurille oppimaan uutta ja hakemaan puhtia tammikuun pimeyteen!

PS. Jos et innostunut puhdistuskuurista, mutta aihe on sinulle ajankohtainen muistathan lisätä hyvälaatuisia rasvoja ruokavalioosi! Hormonit ovat suurimmaksi osaksi rasvaa ja niiden saanti on kehosi toiminnalle erittäin olennaista. 

Halein, Solja