Alkoholista riippumaton rasvamaksa

healthbysolja, cleaneating, puhdistuskuuri

Suomalaisten työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy? Maksasairaudet. Tein videon aiheesta Sokeriton syyskuu -kampanjan aikana ( https://www.youtube.com/watch?v=aprutNanxuU ), mutta tuntuu tärkeälle vielä kirjoittaa aiheesta. Helsingin Sanomat kirjoitti taannoin aiheesta, toivottavasti se pysäytti sinutkin. Suomalaisista joka viides kärsii rasvamaksasta ja mikä huolestuttavinta, sitä on yhä enemmän lapsilla ja nuorilla. Ylipaino ja kakkostyypin diabetes altistavat maksasairauksille ja yhä useammin rasvamaksa johtuu muusta kuin alkoholista, esimerkiksi sokeripitoisien juomien runsaasta nauttimisesta.

Kuten tyyliini kuuluu keskityn ohjeissani käytännönläheisiin ja helppoihin vinkkeihin, joista voit saada ahdistuksen sijaan tsemppiä ja toivoa. Rasvamaksa on siitä toiveikas tila, että pystyt elintavoillasi vaikuttamaan siihen ennalta ehkäisevästi, mutta myös korjaavasti.

Pienillä muutoksilla on iso vaikutus, poimi alla olevasta listasta jokin kohta jonka voit toteuttaa jo tänään!

  • Kotimaiset marjat. Laita kulhoon jääkaappiin monta pussia marjoja sulamaan. Kun ne ovat jatkuvasti esillä tulet syömään niitä todennäköisesti enemmän.
  • Maustetut vedet. Mausta vesi mintulla, kurkulla, tuoreilla marjoilla. Ihan millä vaan raikkaalla mikä houkuttelee juomaan enemmän raikasta vettä. Vaihda sokeripitoiset juomat maustettuihin vesiin!
  • Sateenkaaren värit. Syö päivittäin kaikki sateenkaaren värit kasvisten, hedelmien ja muiden tuoreruokien muodossa. Tarvitset paljon kuituja!
  • Pienet rasvaiset kalat. Esimerkiksi muikku sisältää paljon hyviä omega3-rasvahappoja, proteiinia ja D-vitamiinia, joilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.
  • Lisää hyötyliikuntaa. Jää pysäkkiä aikaisemmin pois  bussin kyydistä työmatkalla ja kävele loppumatka. Raikas ilma kohentaa mielialaa ja liikunta tehostaa aineenvaihduntaa.

Kiinnitä huomiota suoliston kuntoon, sen toiminnan tehostamisella on suora vaikutus myös maksan hyvinvointiin!

Terveellisin terveisin, Solja